Розробка вдосконаленої платформи для генерації та управління зображеннями з використанням штучного інтелекту - Кирилов, Дмитро Ілліч (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес генерації та управління цифровими зображеннями з використанням технологій штучного інтелекту в вебсередовищі. Предмет дослідження – методи, алгоритми та технології проєктування і реалізації веборієнтованої платформи Pic.AI для генерації зображень з використанням API OpenAI DALL-E 3. Мета роботи – розробка вдосконаленої веборієнтованої платформи Pic.AI для автоматизованої генерації зображень на основі текстових описів з використанням технологій штучного інтелекту OpenAI DALL-E 3, що забезпечує високу якість візуалізації, зручність користувацького інтерфейсу та ефективне управління історією генерацій. У роботі використано: методи системного аналізу – для порівняння існуючих аналогів; методи об’єктно-орієнтованого програмування – для розробки серверної та клієнтської частин; методи моделювання баз даних – для проєктування структури MongoDB; методи тестування програмного забезпечення – для перевірки працездатності системи. У роботі було проаналізовано існуючі рішення у сфері AI-генерації зображень та розробки вебплатформ для роботи з штучним інтелектом. Проведено порівняльний аналіз провідних платформ з метою виявлення їх переваг, недоліків та визначення оптимальних підходів до проєктування власної системи. Було здійснено розробку вебплатформи Pic.AI для автоматизованої генерації зображень на основі текстових описів з використанням API OpenAI DALL-E 3. Платформа реалізована на повному стеку сучасних технологій: клієнтська частина (HTML5 для структурування інтерфейсу; СSS3 з адаптивним дизайном; JavaScript для динамічної взаємодії; cистема інтернаціоналізації (i18n.js) з підтримкою української та англійської мов та серверна частини (Node.js; express.js для створення RESTful API; MongoDB Atlas як NoSQL база даних; Mongoose для моделювання даних; OpenAI SDK для інтеграції з DALL-E 3; Axios для завантаження згенерованих зображень; асинхронні запити через Fetch API). Результатом роботи є повнофункціональна вебплатформа Pic.AI, яка може бути використана як інструмент для автоматизації роботи дизайнерів, SMM-спеціалістів та веброзробників. Реалізована система дозволяє централізовано створювати, переглядати та зберігати зображення, що оптимізує робочий час та спрощує доступ до технологій ШІ для пересічних користувачів.
Keywords: Вебплатформа; генерація зображень; OpenAI; NodeJS; Штучний інтелект; нейронні мережі