Дослідження використання штучного інтелекту в передових системах допомоги водієві - Дем'яненко, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження – підвищення рівня безпеки транспортних засобів за рахунок використання штучного інтелекту в передових системах допомоги водієві. Об'єкт дослідження – процес дослідження використання штучного інтелекту в передових системах допомоги водієві. Предмет дослідження – система комп’ютерного зору передової системи допомоги водія на базі стереокамер. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, а саме дослідженню використання штучного інтелекту в передових системах допомоги водієві. Визначені основні функції передових систем допомоги водієві, проведений аналіз Інтернету транспортних засобів. Розглянуто використання штучного інтелекту в автономних транспортних засобах та дослідженні вектори кібератак на підключені електромобілі. Проведена розробка передової системи допомоги водієві, яка заснована на системі комп’ютерного зору, що складається з двох стереокамер: одна для аналізу уваги водія, друга для виявлення небезпечних об’єктів на дорозі. Проаналізовані передові інновації штучного інтелекту. Розглянути питання охорони праці та безпека в надзвичайних ситуаціях. Визначена конкурентоспроможність та оцінка економічної ефективності. Сформульовані висновки.
Keywords: автономні транспортні засоби; інтернет транспортних засобів; нейронна мережа; передова система допомоги водієві; система комп’ютерного зору; стереокамера; штучний інтелект