Проектування системи полезахисних лісосмуг на території ТОВ «Обрій» Куп’янського району Харківської області - Наливайко, Дмитро Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Безпосереднім об'єктом дослідження є землі в межах території агроформування ТОВ «Обрій» Куп’янського району Харківської області. Метою досліджень є розвиток системи проектування полезахисних лісових насаджень з метою забезпечення раціонального використання і охорони земель. При цьому передбачається розв’язати наступні завдання: проаналізувати систему земельного законодавства щодо забезпечення раціонального використання і охорони земель; проаналізувати стан використання земель на території що впорядковується; привести проектні рішення щодо проектування системи полезахисних лісосмуг; виконати підготовку геодезичних даних для проектування і перенесення проекту в натуру. Однією з проблем сьогоднішнього розвитку країни є взаємодія людини і землі, яка є основою виробництва та життєдіяльності людини. Ця взаємодія полягає у вивченні, обліку і оцінці земельних ресурсів з метою розробки відповідних заходів щодо їх раціонального використання і охорони в умовах ринкової економіки. На сучасному етапі реформування земельних відносин стоїть гостра проблема щодо раціонального використання земель, їх захисту від деградації і ерозії ґрунтів, зокрема шляхом створення системи захисних лісових насаджень.
Keywords: полезахисні лісосмуги; землеустрій; проектування; організація території; геодезичні роботи