Вплив технології приготування бетонних сумішей на повітровтягнення та морозостійкість дорожніх цементобетонів - Покуса, Юрій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У роботі проведено літературний огляд факторів, які впливають на властивості бетонних сумішей та бетонів. В першу чергу це стосується повітровтягнення, формування порової структури бетонів і морозостійкості. Показано, що, крім компонентів бетонної суміші, на ці властивості впливає процес приготування суміші. Наведено результати експериментальних досліджень впливу рухомості бетонної суміші, кількості суперпластифікатора, повітровтягуючої добавки, мінеральної добавки та поліпропіленової фібри на вміст залученого повітря в бетонну суміш. Показано залежність між кількістю залученого в бетонну суміш повітря та морозостійкістю бетону. Встановлено вплив процесу перемішування бетонної суміші в одновальному та двовальному змішувачі на вміст залученого повітря. Розроблено технологію виготовлення бетонної суміші. Розроблено заходи щодо контролю якості, охорони праці та навколишнього середовища при виготовленні бетонних сумішей на ЦБЗ. Проведено розрахунок економічної ефективності.
Keywords: втягнутє повітря; морозостійкість; бетонна суміш; рухомість суміші; хімічні добавки; мінеральні добавки; суперпластифікатор; повітрявтягуюча добавка; фібра; бетонозмішувач; перемішування