Iнтегральна оцiнка рiвня корпоративної соцiальної вiдповiдальностi пiдприємства - Бочарова, Н. А.; Щепилiна, А. К.; Бочарова, Н. А.; Щепилина, А. К.; Bocharova, N.; Schepilina, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Досліджено існуючі методики оцінки рівня корпоративної соціальної відповідальності на підприємствах. Вдосконалено піраміду КСВ. Проведено порівняльний аналіз піраміди КСВ із пірамідою ієрархії потреб А. Маслоу. Надано характеристику видів корпоративної соціальної відповідальності. Набула подальшого розвитку система показників оцінки рівня КСВ на підприємстві. Запропоновано поділ показників за зовнішнім та внутрішнім напрямами діяльності підприємства. Особливістю запропонованої оцінки є те, що найважливішу роль відіграють зацікавлені сторони, що робить методику оцінювання більш об’єктивною, ніж існуючі. Використано метод радару для розрахунку інтегрального по-казника – це дозволяє зобразити отримані результати оцінювання рівня корпоративної соціальної відповідальності графічно. Наведено двовимірну матрицю оцінювання рівня КСВ. Двовимірна матриця включає дев’ять секторів, де наведено розподіл рівнів від низького до високого рівня розвитку. Розроблено характеристику кожного сектора двовимірної матриці. Таким чином, запропоновано методику інтегрального оцінювання рівня КСВ на підставі системи частинних показників, що визначаються за допомогою опитування зацікавлених сторін. Такий підхід дозволить проводити оцінювання рівня корпоративної соціальної відповідальності для підприємств різних напрямів діяльності. Запропоновану методику апробовано на підприємстві ТОВ «ВІТАЛ». За результатами розрахунків рівень КСВ на підприємстві оцінено як високий рівень розвитку корпоративної соціальної відповідальності.
Интегральная оценка уровня корпоративной социальной ответственности предприятия
Integral assessment of corporate social responsibility of an enterprise
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; зовнішня та внутрішня діяльність; підприємство; стейкхолдери; двовимірна матриця; рівень розвитку КСВ; корпоративная социальная ответственность; внешняя и внутренняя деятельность; предприятие; стейкхолдеры; двухмерная матрица; уровень развития; corporate social responsibility; external and internal activities; enterprise; stakeholders; two-dimensional matrix; development level of corporate social responsibility; 330.87