Дослідження впливу часу випередження на ефективність плану лінійної координації - Колісник, Дмитро Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Запропоновано зміни до класичного визначення зсувів включення дозвіль ного сигналу світлофору на наступних у плані координації перехрестях, які поля гають у врахуванні часу випередження, який потрібен для розгону автомобілів, що накопичуються перед стоп-лінією перехресть на скоординованій ділянці місь кої магістралі. Для оцінки ефективності впливу часу випередження на рух транс портних засобів скоординованою ділянкою міської магістралі використано засоби програмного пакету транспортного моделювання PTV VISSIM. Результати роботи розробленої імітаційної моделі свідчать про скорочення часу проїзду транспорт них засобів скоординованою ділянкою міської магістралі за умов врахування часу випередження при встановленні значень зсувів включення дозвільного сигналу світлофору на наступних у плані координації перехрестях, але за умов обов’язкового врахування розміру завантаження транспортом другорядних, по ві дношенню до скоординованої ділянки, напрямках руху автомобілів (на підходах до скоординованої ділянки магістралі).
Keywords: зелена хвиля; імітаційна модель; координація; транспор тне моделювання; час випередження; PTV VISSIM