Аналіз факторів та моделей поведінки споживача - Жалдак, Ганна Петрівна; Яценко, Анна Миколаївна; Жалдак, Анна Петровна; Яценко, Анна Николаевна; Zhaldak, Hanna Petrovna; Yatsenko, Anna Mykolayivna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета дослідження: окреслити основні фактори та моделі поведінки споживача у сучасних умовах. Методика дослідження. Для вирішення мети, нами було: проведено аналітичне дослідження стосовно змін споживача про купівлю товарів в залежності від зміни зовнішніх та внутрішніх факторів; визначено особливості поведінки покупців враховуючи споживчі переваги продукту та структуру споживання. Результати дослідження. У статті висвітлюються як зовнішні, так і внутрішні фактори, що впливають на поведінку споживачів, описуються моделі поведінки споживачів. Проаналізовано, як компанії використовують результати дослідження поведінки споживачів у своїй діяльності. Висвітлюються основні фактори, що впливають на рішення покупця придбати товар. У статті досліджено, як споживач змінює своє рішення про купівлю товару залежно від зміни зовнішніх та внутрішніх факторів, визначили особливості поведінки споживача з урахуванням споживчих уподобань товару та структури споживання. В дослідженні представлено результати анкетування 85 осіб щодо їхнього вибору товарів побутової техніки. Наведені результати дослідження щодо того, як соціум впливає на прийняття рішення індивідом. Наукова новизна: Визначено як компанії можуть використовувати психологічні та соціально-економічні аспекти поведінки споживача у побудові процесу виробництва та розробці маркетингової стратегії. Практичне значення отриманих результатів. Виходячи з цього можна зробити висновок, що спираючись на результати дослідження поведінки споживачів, компанія зможе значно покращити процес виробництва. Практична цінність дослідження полягає в тому, що підприємство на основі результатів анкетування може відносно передбачити поведінку покупця в певних ситуаціях і відповідно до цього розробити вдалу рекламну кампанію та регулювати обсяги виробництва того чи іншого товару, що може суттєво вплинути на дохід підприємства.
Анализ факторов и моделей поведения потребителя
Analysis of factors and models of consumer behavior
Keywords: споживач; ринок вільної конкуренції; вибір споживача; поведінка споживача; потребитель; рынок свободной конкуренции; выбор потребителя; поведение потребителя; consumer; free competition market; consumer choice; consumer behavior; 339.138; 10.30977/PPB.2226-8820.2021.27.145