Підвищення ефективності транспортного обслуговування населення на маршруті 272 «Майдан Конституції - вул. Світла», м. Харків - Левіна, Владислава Віталіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В результаті проведеного дослідження підтверджено робочу гіпотезу, що можливо таке поєднання технологічних параметрів системи перевезення пасажирів, при якому значно підвищується ефективність перевезення пасажирів на маршруті 272 «Майдан Конституції - вул. Світла». Цими параметрами є кількість автобусів на маршруті – 6 од. номінальною пасажиромісткістю 109 пас., та коефіцієнт використання пасажиромісткості 0,9, що забезпечує мінімальні витрати перевізника на перевезення одного пасажира на рівні 12, грн/пас. та зменшення річних витрат часу на пересування пасажира по маршруту до 31,9 год. При встановлених оптимальних технологічних параметрах визначено економічний ефект для підприємства-перевізника у вигляді зниження витрат перевізника на перевезення одного пасажира на 0,41 грн/пас. Результати дослідження можуть бути використані в роботі транспортних підприємств при плануванні та організації перевезень пасажирів на міських маршрутах. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані в роботі транспортних підприємств при плануванні та організації перевезень пасажирів на міських маршрутах. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: пасажир; автобус; пасажиромісткість; якість; витрати часу; собівартість; ефективність; соціально-економічний ефект