Підвищення зносо- та корозійної стійкості деталей гідроприводу тракторної техніки - Максютенко, Павло Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження застосування матеріалів в об'ємному гідравлічному приводі, до якого входять один або кілька об'ємних гідро двигунів. Умови роботи гідроприводу тракторної техніки визначаються умовами роботи конкретної машини і завданнями. Деталі об'ємного гідроприводу працюють на знос, при великих тисках і знакозмінних циклічних навантаженнях. Навколишнє середовище, абразив, кавітація тощо безпосередньо впливає на знос деталей об'ємного гідроприводу. Знос і корозія є основними причинами відмови роботи об'ємного гідроприводу. Найчастіше деталі гідроприводу виготовляють зі сталі, корпусні - з чавуну. Однак досі ця проблема залишається актуальною. Об’єкт дослідження – процес дослідження впливу нанесення покриття TiN на сталь 41CrAlMo7 методом плазмового напилення на зносостійкість і корозійну стійкість при виготовленні деталей гідроприводу тракторної техніки. Мета роботи - заміна сталі 45 з покриттям Cr на сталь 41CrAlMo7 з покриттям TiN при збереженні необхідного рівня експлуатаційних властивостей. Методи дослідження – металографічні дослідження проводились за допомогою оптичної мікроскопії, використовували вимірювання твердості, проводились випробування на зносостійкість та корозійну стійкость. Обґрунтовано вибір застосування сталі 41CrAlMo7 з покриттям TiN для штоків гідроциліндрів об'ємного гідроприводу тракторної техніки. Проведені зносні та корозійні випробування показали, що заміна сталі 45 з покриттям Cr на сталь 41CrAlMo7 з покриттям TiN є рівноцінною.
Keywords: гідравлічний привід; хіміко-термічна обробка; гідроциліндр; твердість; знос; тракторна техніка; зносостійкість