Забезпечення заданого рівня надійності колісних машин застосуванням сучасних методів обробки їх деталей - Гамаюнов, Данило Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Дана робота націлена на пошук оптимальних технологічних розв'язків по підвищенню надійності деталей, що виготовляються, автомобіля з використанням методів пластичного деформування й термічної обробки. Виконаний аналіз факторів, що визначають надійність деталей автомобіля. Показане, що надійність виробу автомобілебудування залежить від конструктивних, технологічних і експлуатаційних особливостей. Експлуатаційні властивості матеріалів деталей автомобілів визначаються їхньою конструктивною міцністю. Крім того, аналіз основних методів одержання заготовок в автомобілебудуванні з погляду досягнення в них необхідної конструктивної міцності показав, що зниження матеріалоємності й підвищення якості матеріалів можливо різними методами, однак найбільш ефективними є комбіновані методи, засновані на пластичному деформуванні й термічній обробці.
Keywords: надійність деталей; колінчастий вал; поршневий палець; пластичне деформування; гідроекструзія; методи поверхневого зміцнення