Поняття загрози, ризику, небезпеки та їх взаємозв’язок в системіекономічної безпеки підприємств за умов висококонкурентних ринків - Нікітіна, А. В.; Nikitina, Alina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті проаналізовано концепції до визначення сутності загрози, ризику та небезпеки. Визначено головні особливості загрозам економічної безпеки підприємства. Проаналізовано основні фази небезпеки за критерієм адресної спрямованості і ролі суб’єктивного чинника у виникненні несприятливих умов дав змогу ідентифікувати неоднозначність та комплексність впливу небезпечних та деструктивних явищ. Доведено, що систему економічної безпеки суб’єкта господарської діяльності варто розглядати з точки зору впливу на неї безлічі сукупності різноманітних загроз, які, входячи у протиріччя з іншими елементами системи, забезпечують її функціонування. Підкреслено, що небезпека не може розглядатись як щось окреме, відірване, абсолютне й апріорне. Її (небезпеки) дуальність з безпекою є діалектичною й іманентною, саме тому безпека завжди має розглядатися у парі з небезпекою. Запропоновано удосконалений підхід до класифікації загроз економічної безпеки підприємства, головною відмінністю якої є обґрунтоване теоретичне підґрунтя із забезпечення економічної безпеки, оскільки управління економічною безпекою підприємства значною мірою залежить від масштабу (розміру) суб’єкта господарювання, форми ведення господарської діяльності, обмеженості ресурсів тощо, а отже, основних ознак, які виокремлюються у наведеній класифікації. Обґрунтовано необхідність подальшого, більш глибинного дослідження пливу таких деструктивних та дестабілізуючих явищ, що можуть викликати непоправимі наслідки та взагалі загрожувати функціонуванню організації. Подальшим етапом дослідження повинно стати всебічне оцінювання взаємозв’язку таких деструктивних та дестабілізуючих явищ, як загрози, ризику та небезпеки, що можуть викликати непоправимі наслідки та взагалі загрожувати функціонуванню організації.
Concept of threat, risk, danger and their interconnection In the system of economic safety of enterprises under conditions of high-competitive markets
Keywords: загроза; ризик; небезпека; економічна безпека підприємства; взаємозв’язок; threat; risk; danger; economic safety of the enterprise; interconnection; 33.656.07