Наукові школи як складова частина інноваційного середовища - Блага, В. В.; Благой, В. В.; Хорошилова, І.О.; Благая, В. В.; Хорошилова, И. А.; Blaga, V. V.; Blagoy, V. V.; Khoroshilova, I. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета: дослідити вплив наукових шкіл, що надають знання фундаментального характеру, на інноваційний розвиток будь-якої галузі господарства та визначити їх місце в інноваційному середовищі з точки зору національних інтересів. Методика дослідження: аналіз значення науки як специфічної галузі людської діяльності та оцінка місця наукових шкіл в інноваційному середовище країни – для обґрунтування актуальності теми, мети за завдань дослідження; методи системного аналізу – для обґрунтування існуючого опосередкованого впливу наукових шкіл на майбутній еволюційній або революційній розвиток техніки і технологій в країні. Результати дослідження: визначено, що саме освітянська наука не повинна бути безпосереднім виробником нового продукту ринку або нового практично використовуваного технологічного процесу. Саме сукупне знання суспільства, що кристалізується в науково-викладацькому середовищі, є основою виробництва конкурентоспроможної продукції і благополуччя суспільства в цілому. Так, абсолютно неможливо передбачити безпосередній економічний ефект від витрат на систему науки і освіти, неможливо навіть припустити кількість інновацій, яка зародиться саме завдяки функціонуванню системи. Наукова новизна: дістали подальшого розвитку функціональні особливості наукових шкіл, за рахунок включення опосередкованого впливу на майбутній еволюційній або революційній розвиток техніки і технологій в країні, що надає сучасні можливості прикладному сектору у виробництві і сприйняття нових технік і технологій. Практична значущість: визначено та обґрунтовано, що розвинена система освіти і науки є саме тим «інноваційним середовищем», без якого неможливе виробництво таких нових знань, які безпосередньо комерціалізуються і тим самим забезпечують не тільки конкурентоспроможність окремих корпорацій, але й є двигуном конкуренції між країнами. При цьому основною складовою частиною цього інноваційного середовища повинні бути 31 наукові школи, здатні виробляти, зберігати і передавати знання в першу чергу фундаментального характеру.
Научные школы как составляющая часть инновационной среды
Scientific schools as an integral part of the innovation environment
Keywords: наукові школи; інноваційне середовище; фундаментальний характер; національні інтереси; научные школы; инновационная среда; фундаментальный характер; национальные интересы; scientific schools; innovative environment; fundamental character; national interests; 330.341.1; 10.30977/PPB.2226-8820.2021.26.25