Удосконалення методу оцінки викидів шкідливих речовин транспортними засобами - Кісь, Валерій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Метою роботи є удосконалення методики розрахунку кількості шкідливих викидів транспортними засобами, що дозволяє враховувати умови експлуатації. Обєктом дослідження є процес зниження шкідливих викидів транспортних засобів. Методи дослідження: аналіз існуючих підходів до розрахунку кількості шкідливих речовин, що викидаються двигунами транспортних засобів. Виконано аналіз характеристик токсичності бензинових і дизельних двигунів транспортних засобів. Проаналізовані фактори впливу на кількість шкідливих речовин, що викидаються автомобільними двигунами у навколишнє середовище. Розглянуті способи підвищення екологічності автомобілів. Приведена методика розрахунку кількості шкідливих речовин, що викидаються автомобілями. Розраховано кількость основних шкідливих речовин, що викидаються автомобілем (на прикладі легкового автомобіля сегменту Е).
Keywords: коефіцієнт надлишку повітря; транспортний засіб; оксиди вуглецю; нормування шкідливих речовин; оксиди азоту