Розроблення технології виробництва вологих органомінеральних сумішей на основі бітумополімерних емульсій на АБЗ, що реконструюється - Ізеринський, Владислав (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі досліджуються фізико-механічних властивості бетонів з органо-мінеральних сумішей на основі бітумних та бітумно-полімерних емульсій. Наведено основи отримання та застосування бітумних емульсій у дорожньому будівництві. Надано основні поняття і класифікацію складових бітумних та бітумно-полімерних емульсій. Викладено теоретичні основи технології отримання емульсій для потреб дорожнього будівництва. Було проведено такі експериментальні дослідження: визначення можливості отримання бітумно-полімерних емульсій з бітумів, модифікованих полімером типу СБС, пливу полімеру та добавки цементу на фізико-механічні властивості бетонів з органо-мінеральних сумішей. У роботі виконані технологічні розрахунки режимів роботи заводу, запропоновано удосконалення окремих технологічних ліній, визначена потреба в матеріалах, встановлені об’єми складів для матеріалів та витрати ресурсів при приготуванні сумішей. Вирішені питання з контролю якості робіт на заводі, охорони праці, виконані техніко-економічні розрахунки, які доводять доцільність виготовлення органо-мінеральних сумішей на основі бітумно-полімерних емульсій.
Keywords: бітумна емульсія; бітумно-полімерна емульсія; органомінеральна суміш; нафтовий бітум; асфальтобетонна суміш; технологія; фізико-механічні властивості