Удосконалення організації перевезень деревних виробів на маршруті Харків – Вільнюс автомобілями ТОВ “САТП - 2001” - Малик, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У якості об’єкта дослідження в даній роботі виступає процес перевезення деревних виробів в міжнародному сполученні рухомим складом ТОВ «САТП – 2001». Предметом дослідження є технологія перевезення, а саме вплив технології перевезення на якість та витрати по наданню послуг. Мета роботи – удосконалення процесу перевезення деревних виробів в міжнародному сполученні рухомим складом ТОВ «САТП – 2001» за рахунок вибору раціональної технології перевезення. Метод дослідження – аналітичний. Проведено маршрутизацію перевезень: Розробили нову трасу маршруту, яка проходить через Україну, Польщу та Литву. Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували витрати за перевезення 1 т вантажу для автомобілів обраної вантажності та годинну продуктивність. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати DAF 95FT95/430XF, так як дана марка має найнижчу собівартість транспортування та найвищу годинну продуктивність роботи. Для підвищення ефективності роботи на маршруті було запропоновано для роботи на маршруті ввести двох водіїв замість одного. Загальний економічний ефект від економії витрат на паливо при оптимальній розстановці місць заправки паливом на маршруті Харків – Вільнюс склав літом 22916,9 грн за рейс, зимою 39282,64 грн за рейс. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по перевезенню лікеро-горілчаної продукції в містах України.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; витрати за кілометр; ефективність