Дослідження факторів, що впливають на аеродинамічні властивості кузовів сучасних транспортних засобів - Селезньов, Даніїл Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єктом дослідження виступають процеси прийняття рішень щодо розрахунку аеродинамічних характеристик транспортних засобів категорії М1. Предмет дослідження – сучасні розрахунки аеродинамічних характеристик. Мета дослідження – створення 3-D моделей конфігурацій легкових колісних транспортних засобів та використання скінчено-об’ємного розрахунку в сучасних CAE – системах. В роботі вирішується технічна задача пошуку конструктивного виконання додаткових кузовних деталей складних профілів для зменшення аеродинамічного опору автомобілів, що є актуальною на теперішній час. Конкурентоспроможність транспортних засобів (ТЗ) попередньо може оцінюватися лише після вибору їх техніко-експлуатаційних параметрів, серед яких не останнім є аеродинамічний опір автомобіля. Це обумовлено його рухом з деякою відносною швидкістю в навколишньому повітряному середовищі. Сила опору повітря є основною складовою силового балансу автомобіля, вона являє собою найбільшу зацікавленість через тенденції зростання швидкостей пересування ТЗ. Аеродинаміка є однією з проблем, яку необхідно вирішувати в процесі розробки ТЗ, тому що цей фактор є основною силою опору на автомобіль при русі, та визначає його пробіг виходячи з залежності паливно- економічної характеристики, та складає основу технічного завдання.
Keywords: колісний транспортний засіб; аеродинамічний опір; аеродинамічні характеристики; прийняття рішення; кузовні деталі складних профілей; скінчено-об’ємний розрахунок; системи активної аеродинаміки транспортних засобів; спойлери