Вдосконалення методики оброблення результатів технологічних вимірювань - Ребрик, Богдан Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Через обмеженість числа результатів вимірювань при обробці замість математичного очікування і дисперсії одержують наближені до них відповідно емпіричне середнє і емпіричну дисперсію, що й було зроблено в ході роботи. Для побудови графічного зображення теоретичного розподілу було зроблено попереднє судження про вид функції щільності теоретичного розподілу, визначалася конкретна функція щільності ймовірності, використовуючи отримані раніше емпіричні характеристики, визначалися теоретичні значення ймовірностей попадання результатів вимірювань в той чи інший інтервал.
Keywords: вимірювання; дисперсія; єдність вимірювань; методика; похибка; розподіл функції щільності ймовірності