Удосконалення системи рекуперативного гальмування м'якого гібридного автомобіля - Двадненко, В. Я.; Dvadnenko, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
М'які гібридні автомобілі є вдалим компромісом щодо співвідношення ціна-якість серед гібридних автомобілів. Для зниження вартості і ваги, а також підвищення ефективності рекуперації м'якого гібридного автомобіля запропоновано новий алгоритм роботи двигунів силової установки у режимі міського руху. У пропонованому автомобілі рівномірний рух на ДВЗ з відносно невисокою швидкістю (40-50 км/г) замінен на рух з електроприводом та зупиненим ДВЗ. Також виключений режим холостого ходу ДВЗ за рахунок системи старт-стоп. Старт з місця і набір швидкості треба проводити на ДВЗ. При такому режимі руху важливе значення набуває режим службового рекупераційного гальмування електродвигуном-генератором, при якому важливо достатне електричне навантаження тягового електродвигуна-генератора, що працює в режимі генератора. Мала ємність тягового акумулятора м'якого гібридного автомобіля і відносно висока швидкість з якою проводиться рекуперативне службове гальмування швидко призводить до малої ефективності електричного гальмування через знижений струм заряду тягового акумулятора малої ємності, коли він заряджений. Показано, що в цьому випадку достатнє уповільнення у процесі рекуперативного гальмування буде при підключенні активної трифазної нарузки змінного струму до електродвигуна-генератора.
Improving the regenerative braking system of a mild hybrid vehicle
Keywords: алгоритм роботи двигунів гібридного автомобіля; м'які гібридні автомобілі; вентильний електродвигун; тяговий електропривод; гібридна силова установка; robotic algorithm of hybrid car engines; hybrid cars; valve electric motor; traction electric drive; hybrid power plant; 629.064:621.355; 10.30977/VEIT.2025.28.0.6