Методи визначення твердості матеріалів : навчальний посібник. Книга 1 : Макродіапазон : лабораторні роботи № 1-12 - Мощенок, Василь Іванович; Лалазарова, Наталія Олексіївна; Мощенок, Василь В. (LAMBERT Academic Publishing, 2024)
У підручнику представлено 12 лабораторних робіт з визначення об’ємної твердості металів, вимірюваних за допомогою класичних твердомірів Брінелля, Роквелла, Віккерса, а також лабораторні роботи по вимірюванню твердості пірамідою Берковича у нанодіапазоні. Кожна робота представляє закінчене наукове дослідження, що дає змогу значно поширити функціональні можливості сучасних твердомірів. Для кожного метода розроблені та апробовані відповідні формули та детально прописана методика досліджень. Ці лабораторні роботи в першу чергу орієнтовані на аспірантів та студентів технічних навчальних закладів, но можуть також використовуватися на металургійному виробництві і в машинобудуванні для оцінки якості продукції за методами визначення твердості. Всі роботи пройшли апробацію у продовж останніх 10 років, набрали позитивний досвід і можуть бути рекомендовані для активного втілення у навчальний процес технічних університетів.
Keywords: машинобудування; технологія виробництва