Тяговий розрахунок і вибір основних параметрів трансмісії СШ-26 - Гладкий, Микола Ігоревич (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Було проведено аналіз основних напрямів, що сприяють маневреності кількостей транспортних засобів. Запропоновано нове правило, в якому відбувається диференціальний механізм повороту, який унеможливлює максимальну тягову потужність на різних типах покриттів (асфальт, ґрунт). Проведено розгляд основних параметрів трансмісії самохідного шасі, а також розгорнуто кінематичну схему трансмісії з двоступінчастою бортовою передачею. Поліпшені результати дозволяють показати показники маневреності самохідних транспортних засобів та підвищити ефективність та ефективність у дорожньому будівництві.
Keywords: диференціальний механізм; самохідне шасі; трансмісія; тяговий розрахунок; характеристики шин