Геодезичне та топографічне забезпечення зняття та перенесення родючого шару ґрунту частин земельних ділянок для проведення розвідувальних робіт шляхом буріння свердловини № 141 Великобубнівського родовища на території Роменської міської територіальної громади Сумської області - Бутенко, Діана Степанівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Проєктування та виконання геологорозвідувальних робіт, зокрема буріння свердловин, передбачають тимчасове порушення поверхні земельних ділянок. У таких випадках одним із важливих завдань є збереження родючого шару ґрунту. Родючий шар забезпечує біологічну активність ґрунту, підтримує природну рівновагу екосистеми та є основою для подальшого відновлення земель після завершення робіт. Тому перед початком бурових робіт виконуються заходи зі зняття, транспортування, складування й подальшого повернення родючого шару. Зняття та перенесення родючого шару ґрунту під час розвідувального буріння – це комплекс заходів, які включають: - визначення меж і площ земельної ділянки, що підлягають тимчасовому порушенню; - обстеження ґрунтового покриву з метою визначення товщини родючого шару; - механізоване зняття верхнього шару ґрунту із збереженням його структури; - тимчасове складування знятого ґрунту в придатному для зберігання місці; - заходи щодо захисту складованого ґрунту від ерозії, ущільнення, змішування з менш родючими шарами; - повторне повернення родючого шару після завершення бурових робіт із дотриманням агротехнічних вимог. Залежно від особливостей ландшафту, типу ґрунту та сезону проведення робіт обираються відповідні методи механізованого зняття та транспортування ґрунту. Для забезпечення екологічної безпеки використовуються сучасні технології та техніка, що дозволяють звести до мінімуму втрати родючості та деградацію земель. Результати зняття та збереження родючого шару ґрунту фіксуються у відповідній виконавчій документації, що є обов’язковою частиною загального звіту з проведення розвідувальних робіт. Від правильності виконання цього комплексу заходів залежить подальше повернення земель до попереднього стану, збереження їх сільськогосподарського чи екологічного потенціалу. Розробка проєкту передбачає комплексне геодезичне і топографічне забезпечення робіт на земельних ділянках, на яких планується проведення розвідувального буріння свердловини № 141 в межах Великобубнівського родовища. Під час виконання робіт здійснюється зняття родючого шару ґрунту з визначених територій з наступним його перенесенням для збереження і подальшого використання.
Keywords: робочий проєкт землеустрою; геодезичні та топографічні роботи; зняття та перенесення родючого шару грунту; земельна ділянка; розвідувальні роботи; буріння свердловини