Транспортний засіб категорії М2. Розробка головної передачі та аналіз можливості використання АБС - Гура, Ілля Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – головна передача транспортного засобу категорії М2. Мета проекту – розробка головної передачі та аналіз можливості використання АБС. Метод дослідження – аналітичний з використанням наукових підходів і класичних теорій. У кожного сучасного автомобіля в не залежності від класу в конструкції трансмісії є диференціал який або розподіляє крутний момент по осям транспортного засобу або розподіляє крутний момент між колесам в не залежності чи то передній чи то задній привід. Диференціал — це механічний пристрій, що передає обертання з одного джерела на два незалежні споживачі так, що кутові швидкості обертання джерела і обох споживачів можуть бути різними і їхнє співвідношення може бути непостійним, але відношення швидкості обертання джерела до суми швидкостей обох споживачів залишається постійним. На даний момент дуже багато різновидів диференціалі та їх систем керування які дають можливість раціонально використовувати крутний момент. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі для лабораторних та практичних.
Keywords: головна перед0ача; диференціал; фрикційна накладка; коефіцієнт зчеплення; кулачковий диференціал; міжколісний диференціал; абс; гальмівна система; електронний блок керування; кодове колесо