Загальна та неорганічна хімія. Частина 1. Загальна хімія : підручник - Хоботова, Е. Б. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Завданнями вивчення дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» є формування знань із загальнотеоретичних питань загальної та неорганічної хімії, про властивості елементів та їх сполук; вироблення хімічного мислення на основі теоретичних уявлень, законів та понять загальної та неорганічної хімії; навчання техніки поводження з речовиною, реактивами та приладами; навчання навичкам експериментальної роботи, закріплення та поглиблення на практиці отриманих теоретичних знань; розвиток досвіду самостійної науково-дослідної роботи, навичок спостереження, узагальнення та обробки експериментальних даних. Підручник складено відповідно до Силабусу з дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» для бакалаврів, які навчаються за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія», кваліфікація «Бакалавр з хімічних технологій в будівництві». Підручник «Загальна та неорганічна хімія» спрямований на отримання студентами знань з основних понять та законів загальної хімії, будови атома та періодичного закону Д. І. Менделєєва, основ будови молекул і хімічного зв'язку. Приділяється увага основним закономірностям перебігу хімічних процесів, основам хімічної кінетики і хімічної рівноваги, факторам, що впливають на швидкість хімічних реакцій. Великий розділ дисципліни присвячений вивченню теорії розчинів, їх основних фізико-хімічних властивостей: механізмам утворення розчинів, процесам електролітічної дисоціації, кислотності розчинів, гідролізу солей. Широко представлені основи електрохімії: окисно-відновні реакції, електрохімічні властивості металів, хімічні джерела струму, корозія металів та методи захисту металів від корозії, процеси електролізу. У розділі «Комплексні сполуки» розглянуті основні положення координаційної теорії і властивості комплексів. Підручник містить приклади розв’язання типових задач і завдань різного рівня складності. Студенти мають можливість самостійно підготуватися до практичних занять при використанні теоретичного матеріалу і питань для самопреревірки. Підручник ґрунтується на науково-методичних розробках кафедри, які створені при впровадженні кредитно-трансферної системи навчання.
Keywords: загальна хімія; неогранічна хімія; 54(075)