Дослідження впливу особливостей форми кузовних деталей на аеродинаміку автомобілів - Діденко, Назар Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – вплив форми кузова автомобіля на його аеродинамічні властивості. Мета роботи – дослідження факторів, які впливають на обтічність форми автомобіля, визначення складової опору створюваного виступаючими елементами кузова методом комп’ютерного моделювання. В ході виконання кваліфікаційної магістерської роботи був проведений аналіз впливу форми кузова автомобіля на його аеродинамічні властивості. При порівнянні створених тривимірних моделей з застосуванням САПР Autodesk Inventor та програмного середовища для роботи з хмарами точок Autodesk ReCaP було визначено, що додатковий опір від виступаючих елементів кузова становить 9,48%. Запропоновано використання методу фотограмметрії при застосуванні програмного продукту Autodesk ReCap Photo для отримання тривимірних моделей поверхонь кузова автомобіля або його окремих елементів з метою їх подальшого аеродинамічного аналізу та оптимізації форми засобами комп'ютерного моделювання.
Keywords: коефіцієнт аеродинамічного опору; форма кузова; формоутворення; тривимірне моделювання; фотограметрія