Підвищення зносо- і корозійної стійкості гірнічношахтного обладнання - Уманський, Дмитро Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження ресурсу роботи гірничошахтного обладнання, а саме зносо- та корозійна стійкість. Під час проведення досліджень було визначено коефіцієнт тертя, проведено хімічний аналіз матеріалу, проведено зносо- та корозійні випробування. Аналіз досвіду експлуатації дорожніх машин показав, що основною причиною виходу з ладу гідродомкратів гірничошахтного устаткування є зношування та корозія робочих поверхонь штоків. Однією з важливих задач є вибір матеріалів пар тертя, що забезпечують підвищення їхнього ресурсу вище досягнутого раніше рівня. Розв'язання її залежить від вимог до властивостей деталей, терміну їхньої служби та надійності з урахуванням вартості матеріалів та їхньої дефіцитності, витрат на виготовлення деталей з вибраного матеріалу та експлуатаційних витрат. У роботі обґрунтовано обрано та експериментально доведено переваги сталі 38Х2МЮА з покриттям TiN як матеріалу для штоків. Сталь 38Х2МЮА з покриттям TiN забезпечує високу корозійну стійкість і знижує зношування, а також значно знижує коефіцієнт тертя порівняно з іншими сталями.
Keywords: гірничошахтне обладнання, покриття, іонно-плазмове покриття, корозійна стійкість, зносостійкість, знос, твердість, адгезія