Особливості оцінки зчіпних властивостей автомобільних доріг Марокко - Толба, Башір Мохамед (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі був виконаний аналіз приладів для визначення коефіцієнта зчеплення колеса автомобіля з покриттям автомобільних доріг, а також прилади для оцінки параметрів шорсткості покриттів автомобільних доріг. Також наведені результати виконання таких оцінок на різних ділянках автомобільних доріг. Виконаний всебічний аналіз різноманітних факторів, що впливають на зчіпні властивості дорожніх покриттів. Коефіцієнт зчеплення є найбільш розповсюдженим показником, але він часто не відображає реальні умови контакту колеса автомобіля з покриттям. В роботі запропонований комплексний критерій для оцінки зчіпних властивостей покриттів, схема для його визначення, а також виконаний аналіз можливості використання портативних приладів різних типів для визначення зчіпних властивостей покриттів.
Keywords: коефіцієнт зчеплення; шорсткість дорожніх покриттів; міжнародний індекс зчеплення; дорожні умови; макрошорсткість; мікрошорсткість