Вплив наномодифікування на структуроутворювання та властивості конструкційних сталей - Большаков, В. І.; Калінін, О. В.; Bolshakov, V. I.; Kalinin, A. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Вивчено стан проблеми подрібнення зерен структури й підвищення механічних властивостей низьколегованих конструкційних сталей. Отримано нанодисперсний порошок карбонітриду титану Ti (CN) фракцією 50...100 нм способом плазмохімічного синтезу, розроблена технологія процесу. Проведена інтенсивна пластична деформація виливків сталей 09Г2 і 09Г2С. Вивчено структуру й властивості сталей до і після обробок. Унаслідок поєднання способів зміцнення досягнуто подрібнення зерна сталей утричі й підвищення межі плинності з 3000 до 4000 МПа.
Influence of nanomodication on structure formation and properties of structural steel
Keywords: конструкційна сталь; модифікування; нанопорошок; зерно; структура; механічні властивості; structural steel; modification; nanopowder; grain; structure; mechanical propertie; 621.74:669.131; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.94.0.34