Підвищення якості транспортного обслуговування пасажирів автобусами АТП СОВ-ТУР (м. Павлоград) на основі раціонального розподілу рухомого складу - Плошенко, Микола Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Виявлено ключові фактори, які впливають на ефективність обслуговування пасажирів, зокрема нерівномірність пасажиропотоків, пікові навантаження та техніко-експлуатаційні показники роботи автобусів. Визначено структурний контур функціональних зв’язків об’єкта дослідження, що охоплює процес розподілу автобусів між маршрутами. Встановлено, що ефективний розподіл автобусів відіграє ключову роль у забезпеченні належної якості транспортного обслуговування, зменшенні часу очікування пасажирів та оптимізації експлуатаційних витрат підприємства. Встановлено, що оптимальним є використання на маршруті № 2 2 автобусів місткістю 22 пас., на маршруті № 5 – 2 автобусів місткістю 49 пас., а на маршруті № 13 – 6 автобусів місткістю 49 пас. Результати свідчать, що для кожного маршруту існує оптимальна кількість автобусів, яка забезпечує максимальну ефективність використання транспортного ресурсу. На основі обліку зміни часу пересування пасажирів визначено, що річний соціально-економічний ефект від впровадження заходів склав 8,088 млн. грн., чистий приведений дохід за чотири роки складає 1,776 млн. грн. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та органами влади під час організації транспортного обслуговування населення.
Keywords: міські перевезення пасажирів; автобус; час очікування; розклад руху; маршрут; пасажиропотік