Удосконалення конструкції паливно-регулюючої апаратури автомобільного дизеля 2Ч 8,8/8,2 номінальною потужністю 15 кВт - Ларіков, Ярослав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – автомобільний дизель 2Ч 8,8/8,2. Цей дизель розробляється вперше за прямою участю кафедри ДВЗ ХНАДУ і базується на науково-технічних рішеннях і елементній базі дизеля 2ДТАВ розробки ДП «ХКБД». Водночас двигун отримав вищі показники ефективності. Мета роботи – розробка конструкції вантажа-золотника системи керування подачею палива нового високообертового автомобільного дизеля 2Ч 8,8/8,2, розрахунок робочого процесу, сил та крутних моментів у двигуні та розрахунок на міцність гільзи циліндра двигуна. В роботі розроблено проєкт двоциліндрового автомобільного дизеля потужністю 15 кВт на базі двигуна 2ДТАВ. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна на режимі номінальної потужності, динамічний розрахунок, розрахунок гільзи циліндра на міцність. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також розглянуте питання безпеки при випробуваннях дизеля.
Keywords: дизель; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; гідропневмомеханічний регулятор; вантаж-золотник; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища