Підвищення експлуатаційної ефективності баштових кранів за рахунок удосконалення системи стійкості - Лєшик, Богдан Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – баштовий кран КБ – 405. Мета роботи – розрахунок вантажної стійкості баштового крану проти перекидання з урахуванням оцінки впливу приводів на граничну динамічну рівновагу. Метод дослідження – аналітично-графічний. Отримані результати реалізації математичних моделей процесу гасіння коливань при підйомі вантажу з підхоплення і аварійному відчепі з вантажного гака, що враховують зазори в поліспасті, приводі механізму підйому і деформації стріли крана, визначена область стійкості крана при динамічному навантаженні системою приводів. Крім цього в кваліфікаційній роботі були розроблені заходи з охорони праці та виконані розрахунки техніко-економічних показників при впроваджені крана в експлуатацію.
Keywords: кран; механізм підйому; динамічна рівновага; коливання; датчик зусилля; обмежувачі вантажопідйомності