Підвищення ефективності руху транспортних потоків на Харківському шосе в місті Полтава - Сирота, Дмитро Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У дослідженні розглядається можливість впровадження системи координованого керування світлофорами за концепцією «зеленої хвилі». З метою підвищення ефективності роботи світлофорних об’єктів було здійснено оптимізацію тривалості світлофорних циклів і основних фаз регулювання, а також передбачено облаштування додаткових смуг для здійснення лівоповоротних маневрів. Ефективність запропонованих рішень визначалась шляхом аналізу змін у тривалості проїзду транспортних засобів на досліджуваній ділянці. Результати імітаційного моделювання показали, що реалізація «зеленої хвилі» забезпечує зменшення часу руху на 12 % у напрямку до центру міста і на 8 % у протилежному напрямку. Соціальні вигоди від впровадження оцінено на рівні 367 мільйонів людино-годин на рік для потоку від центру та 268 мільйонів людино-годин на рік для потоку в напрямку центру. Отримані результати засвідчують, що найефективнішим варіантом є впровадження «зеленої хвилі» з наданням переваги руху в бік центру, що забезпечує найвищу результативність у регулюванні транспортних потоків.
Keywords: інтенсивність; регульоване перехрестя; транспортна модель; транспортний потік; час руху; швидкість