Підвищення ефективності перевезення пасажирів на міських маршрутах ТОВ «Експрес» на основі міжмаршрутного розподілу рухомого складу - Бочарова, Ганна Романівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розроблено структурний контур зв'язків об'єкта дослідження, що дозволяє визначити характер взаємодії між елементами транспортного процесу. Для опису процесів запропоновано використовувати модель білої скрині. В якості вихідних параметрів використовується показники якості транспортного обслуговування на маршрутах та собівартість перевезення пасажирів. Керованими величинами виступають кількість автобусів та їх місткість, що повинні відповідати наявному на кожному маршруті попиту. Запропоновано встановити такий раціональний розподіл автобусів між маршрутами підприємства при якому буде забезпечена максимальна якість транспортного обслуговування пасажирів, а собівартість перевезення при цьому буде нижче рівня тарифів з урахуванням рівня рентабельності роботи підприємства. На основі обліку обсягу перевезення визначено, що річний економічний ефект від зниження собівартості перевезення пасажирів склав 8,088 млн. грн, чистий приведений дохід за чотири роки складає 10,285 млн. грн, індекс прибутковості проекту складає 1,693, період окупності складає 2,4 роки. Рекомендації по впровадженню: результати проведених в роботі досліджень можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення міст.
Keywords: міський пасажирський транспорт; розподіл автобусів; маршрут; собівартість перевезення пасажира