Обґрунтування вибору ефективної методики оцінки персоналу сучасними підприємствами - Гетьман, О. О.; Колєснік, О. С. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У статті розглянуто важливість і значення процесу оцінки персоналу в організаціях, проаналізовано традиційні та інноваційні методи оцінки персоналу в сучасних організаціях. Предметом дослідження є методи оцінки персоналу в організації. Метою дослідження є побудова на основі сучасних теоретико-методологічних і практичних здобутків HR-менеджменту логіко-структурної схеми вибору конкретних методів оцінки персоналу для суб'єктів господарювання певних організаційно-правових форм та їх галузевої спрямованості. При здійсненні наукових досліджень було використано загальнонаукові та практичні методи: системний аналіз, методи аналізу і синтезу економічної інформації, контент-аналіз, методи логіко-структурного аналізу, комбінаторики, що створило основу для об'єктивного і всебічного розгляду поставленої проблеми. В роботі наведено узагальнення успішного досвіду зарубіжних компаній в побудові дієвих систем оцінки персоналу суб'єктів господарювання. Розглянуто результативні і показові приклади і підходи до оцінки персоналу відомими зарубіжними компаніями, такими як General Electric, Control Data та відомим оператором у вітчизняній банківській сфері «ПриватБанк». З метою вирішення існуючих проблем щодо вибору адекватних методів оцінки персоналу на вітчизняних підприємствах, нами було розроблено рекомендаційну логіко-структурну схему вибору методу оцінки персоналу для різних суб'єктів господарської діяльності в залежно від їх організаційно-правової форми власності та галузевої приналежності. Нами доведено, що вибір конкретних методів оцінки персоналу залежить від сфери діяльності організації, а також від її стратегічних цілей, зокрема в сфері управління персоналом. Ефективним є поєднання різних методів оцінки персоналу для різних категорій персоналу.
Keywords: оцінка персоналу; розвиток персоналу; методи оцінки персоналу; форми господарювання; галузева приналежність; логіко-структурна схема; 658