Історична еволюція та сучасна інтерпретація дефініції соціально-економічної категорії «трудовий потенціал» - Дмитрієв, І. А.; Шевченко, І. Ю.; Dmytriiev, І.; Shevchenko, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета: дослідження історичної еволюції та надання сучасної інтерпретації дефініції соціально-економічної категорії «трудовий потенціал». Методика дослідження: метод аналізу та синтезу, системний підхід, історичний метод, метод узагальнення, метод порівняння, монографічний метод. Результати: досліджено історичну еволюцію дефініцій соціально-економічної категорії «трудовий потенціал» у ретроспективі від проголошення незалежності України до сьогоднішнього часу. Виявлено спільні риси наданих науковцями ессенціальних характеристик соціально-економічної категорії «трудовий потенціал»: трудовий потенціал інтегрує кількісні й якісні характеристики; трудовий потенціал містить реалізовану (існуючу, наявну, реальну) та нереалізовану (потенційну, можливу, запасну, резервну, перспективну, майбутню) частини; реалізація трудового потенціалу сприяє досягненню поставлених цілей (особистісних цілей; стратегічних, тактичних і оперативних цілей суб’єктів господарювання/підприємництва або цілей їх окремих проєктів; цілей стратегій і програм розвитку галузей, регіонів, держави); формування, розвиток і використання трудового потенціалу здійснюється під впливом об’єктивних (зовнішніх) факторів і суб’єктивних (внутрішніх) факторів. Наукова новизна: спираючись на результати теоретичного дослідження та розуміння трудового потенціалу як тієї частини людського потенціалу, яка може розвиватися та реалізовуватися через трудову діяльність, було запропоновано наступну інтерпретацію дефініції соціально-економічної категорії «трудовий потенціал»: «трудовий потенціал – це кількісно-якісна характеристика частини людського потенціалу, що реалізується на даний момент і/або може бути реалізована в майбутньому через трудову діяльність задля досягнення системи цілей на особистісному рівні, мікро-, мезо- та макрорівнях під впливом об’єктивних (зовнішніх) факторів і суб’єктивних (внутрішніх) факторів». Практична значущість: агрегаційний характер наданої дефініції соціально-економічної категорії «трудовий потенціал» забезпечує більш повну її відповідність сучасним умовам, що своєю чергою сприятиме підвищенню ефективності управління трудовим потенціалом за умови обрання за основу запропонованої ессенціальної характеристики.
Historical evolution and modern interpretation of the definition of the socio-economic category “labor potential”
Keywords: трудовий потенціал; категорія; інтерпретація; дефініція; еволюція; labor potential; category; interpretation; definition; evolution; 331.5; 10.30977/PPB.2226-8820.2022.28.20