Визначення величини зони деформування ґрунту конусно-циліндричним наконечником і тиску на бічній поверхні - Супонєв, В. М.; Супонев, В. Н.; Suponyev, V. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2018)
Під час формування горизонтальної свердловини для безтраншейного прокладання інженерних комунікацій шляхом продавлювання ґрунту конусно-циліндричним наконечником частина його потрапляє в середину труби для подальшого видалення назовні, а частина ущільнюється навколо, що зменшує загальний об’єм екскавації ґрунту. Такий спосіб створення свердловини називають комбінованим. Ущільнення ґрунту викликає його деформування, що може викликати зсув та пошкодження прилеглих комунікацій або інших підземних споруд. Тому важливим стає питання щодо визначення розміру їх поширення. В роботі наводяться розрахунки величини зони деформування ґрунту конусно-циліндричним наконечником та тиску на його бічній поверхні залежно від його параметрів і властивостей ґрунту що розробляється.
Определение величины зоны деформации грунта конусно-цилиндрическим наконечником и давления на боковой поверхности
Determining the size of the zone of soil deformation by a conical-cylindrical tip and pressure on the lateral surface
Keywords: безтраншейні технології; продавлювання ґрунту; комбінований метод; інженерні комунікації; горизонтальна свердловина; бестраншейные технологии; продавливание грунта; комбинированный метод; инженерные коммуникации; горизонтальная скважина; trenchless technologies; soil propagation; combined method; engineering communications; horizontal well; 624.132.3