Основні аспекти здійснення державного регулювання у сфері публічних закупівель в Україні - Буряк, Я. В.; Buryak, Yana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті розкрито основні проблемні питання, які виникають під час здійснення публічних закупівель державними підприємствами, органами влади, іншими уповноваженими суб’єктами з використанням системи електронних державних закупівель під назвою «ProZorro». Проаналізовано окремі статті Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII», що регулює проведення публічних закупівель в Україні. Автором визначено суть системи електронних державних закупівель «ProZorro» у вузькому значенні. Розглянуто автоматизований процес відбору електронної системи державних закупівель та зазначено про окремі аспекти, що потребують практичного удосконалення. Наголошено на необхідності введення європейської практики в українське законодавство та його адаптації до вимог країн ЄС на прикладі публічних закупівель. Наведено найпоширенішу схему виведення державних коштів, внаслідок участі підприємств у публічних закупівлях за попередньою змовою окремих учасників. Запропоновано шляхи удосконалення моніторингу закупівель, що повинен здійснюватися уповноваженим органом державної влади в Україні. Наведено пропозиції щодо здійснення державного регулювання у сфері публічних закупівель з метою ефективного використання державних коштів, виділених на виконання державних цільових програм в Україні.
The main aspects of the implementation of government control in public procurement in Ukraine
Keywords: державне регулювання; публічні закупівлі; електронна система; державні цільові програми; моніторинг; state regulation; public procurement; electronic system; state target programs; monitoring; 338.24