Розбудова зарядної інфраструктури для електромобілів на основі сонячних електростанцій. Ч. 3. Дослідження ефективності сонячної зарядної системи залежно від кута нахилу фотоелектричних панелей - Аксьонов, Михайло Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – визначення залежності ефективності сонячної зарядної системи від кута нахилу фотоелектричних панелей та обґрунтування оптимального кута встановлення для конкретних кліматичних умов з урахуванням сезонних змін. Об'єкт роботи – процес перетворення сонячної енергії в електричну. Предмет роботи – кут нахилу сонячних фотоелектричних панелей. Проведено дослідження схем СЕС на фотоелектричних модулях та розглянуті особливості їх роботи в залежності від кута нахилу фотоелектричних панелей. Відхилення кута встановлення на 20° по відношенню до оптимального значення, призводить до втрат генерації близько 31 %. Проведено розрахунок генерації електроенергії СЕС потужністю 20 кВт на основі полікристалічних сонячних фотоелектричних панелей. Така електростанція за рік згенерує біля 22,4 МВт при куту нахилу сонячних фотоелектричних панелей 35°.
Keywords: сонячні панелі; сонячна електростанція; сонячна енергія; фотоелектричні панелі; поновлювальні джерела енергії