Дослідження динамічних показників руху колісного бульдозера під час виконання операції копання ґрунту - Кустерський, Олексій Єгорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – колісний бульдозер на базі колісного трактора ХТЗ-248К.20. Мета роботи – розробка динамічної моделі копання матеріалу, що розробляється, колісним бульдозером, яка враховує змінність рухомої маси системи. Метод дослідження – аналітично-графічний. Виконано огляд конструкцій колісних бульдозерів, визначено, що маса призми материалу перед відвалом може досягати 40 % від ваги самої машини. Розроблена математична модель формування призми розроблюваного материалу перед відвалом. Отримані залежності зміни зусиль опору під час копання розроблюваного середовища. На підставі рівняння І.В. Мещерського розроблено динамічну модель руху бульдозера з приеднуваною масою матеріалу. Визначені навантаження, які діють на колісний бульдозер у розрахункових положеннях. Розроблено тривимірні моделі робочого обладнання.
Keywords: бульдозер; призма грунту; відвал; рівняння руху; робоче обладнання