Підвищення експлуатаційних властивостей зубчастих коліс з високоміцного чавуну - Найдьонов, Даніїл Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення впливу параметрів комбінованої обробки, що включає ізотермічне гартування та ультразвукову дробоструминну обробку, на структуру та експлуатаційні властивості зубчастих коліс з високоміцного чавуну. Мета даної роботи - підвищення експлуатаційних властивостей чавунних зубчастих коліс комбінованою обробкою, яка включає ізотермічне гартування та ультразвукове дробоструминне зміцнення. Методи дослідження  оптична мікроскопія, вимірювання твердості, мікротвердості та шорсткості поверхні, випробування на зносостійкість, дослідження механічних властивостей. Зубчасті колеса автотракторної техніки запропоновано виготовляти з високоміцного чавуну з кулястим графітом, який характеризується високим рівнем експлуатаційних та технологічних властивостей. Комбінована обробка зубчастих чавунних колес включає ізотермічне гартування та поверхневе зміцнення ультразвуковою дробоструминною обробкою. Легування молібденом та міддю забезпечує після ізотермічного гартування формування структури чавуну, яка складається з бейніту, аустеніту та фериту і характеризується оптимальним поєднанням міцності, ударної вязкості та пластичності за перерізом деталі. Проведення після ізотермічного гартування ультразвукової дробоструминної обробки забезпечує підвищення твердості, зносостійкості та втомної міцності.
Keywords: зубчасте колесо; високоміцний чавун; ізотермічне гартування; бейніт; ультразвукова дробоструминна обробка