Управління прибутком та рентабельністю підприємства - Сітнік, В`ячеслав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом дослідження виступає процес управління прибутком і рентабельністю на промисловому підприємстві. Мета роботи – планування процесу управління прибутком і рентабельністю підприємства на базі формування удосконаленої системи та розробки механізму його управління на прикладі АТ «ХЕЛЗ «УКРЕЛЕКТРОМАШ». Метод дослідження – порівняльно-економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища бізнесу; вибіркове спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; методи та моделі прогнозування; бюджетний метод. В роботі було уточнено економічну сутність та види прибутку підприємства.. Надано загальну характеристику фінансово-економічній діяльності та проведено аналіз формування та використання прибутку АТ «ХЕЛЗ «УКРЕЛЕКТРОМАШ». Удосконалено системний підходу до управління прибутком промислових підприємств. Сформовано механізм управління прибутком АТ «ХЕЛЗ «УКРЕЛЕКТРОМАШ». Розроблено методику планування прибутку АТ «ХЕЛЗ «УКРЕЛЕКТРОМАШ» та пропозиції щодо покращення системи його розподілу. Впровадження пропозицій та рекомендацій, наданих у магістерської роботі, дозволить на основі сформованого механізму управління прибутком і рентабельністю впровадити ефективну методику прогнозування та планування на прикладі крупного промислового суб’єкта господарювання АТ «ХЕЛЗ «УКРЕЛЕКТРОМАШ», що надасть можливість досягти головної мети – підвищення надійності системи управління формуванням, розподілом та використанням прибутку та підвищення рентабельності підприємства.
Keywords: прибуток; управління; фінансовий результат; підприємство; рентабельність; система; механізм; планування; прогнозування