Дослідження гібридних акумуляторно-суперконденсаторних систем зберігання енергії для електромобілів - Бородіна, Катерина Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи: підвищення екологічності, потужності, ефективності та терміну служби електромобілів за рахунок використання гібридної акумуляторно-суперконденсаторної системи зберігання енергії. Об’єкт роботи: процес розробки гібридної акумуляторно-суперконденсаторної системи зберігання енергії для електромобілів. Предмет дослідження: гібридна акумуляторно-суперконденсаторна система зберігання енергії для електромобілів. Дипломна робота присвячена дослідженню гібридної акумуляторно-суперконденсаторної системи зберігання енергії для електромобілів. Гібридна система зберігання енергії, що включає суперконденсатори та літій-іонні акумуляторні батареї, раціонально використовує високу щільність енергії акумуляторів і високу щільність потужності суперконденсаторів та представляє собою перспективний підхід для задоволення різних потреб електроенергії електромобілів, таких як: підвищення динамічних властивостей, збільшення терміну служби акумуляторних батарей, підвищення загальної ефективності, в тому числі за рахунок повного поглинання енергії рекуперації. Розроблені схемні рішення побудови гібридної акумуляторно-суперконденсаторної системи зберігання енергії для електромобілів та проведені дослідження технології від електромобіля до мережі з фотоелектричною станцією. Розглянути питання розміщення суперконденсаторів в електромобілі. За результатами дослідження сформульовані висновки.
Keywords: акумуляторна батарея; електромобіль; енергоємність; потужність; система зберігання енергії; суперконденсатор