Біонатхненні методи планування шляху мобільних роботів - Гурко, Олександр Геннадійович; Гурко, Володимир Олександрович; Gurko, Alexander; Hurko, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Біонатхненні інтелектуальні алгоритми є різновидом методів оптимізації, що знайшли широке використання у мобільній робототехніці. У даній роботі представлено огляд біонатхненних алгоритмів, що використовуються для планування шляху автономних мобільних роботів у заздалегідь невідомій місцевості. Запропоновано класифікацію біонатхненних алгоритмів оптимізації. Проведено аналіз основних алгоритмів ройового інтелекту та наведено відповідні їм псевдокоди.
Bio-inspired methods for planning the path of mobile robots
Keywords: мобільний робот; планування шляху; методи оптимізації; біонатхненні алгоритми; алгоритми ройового інтелекту; mobile robot; path planning; optimization methods; bio-inspired algorithms; swarm intelligence algorithms; 004.89; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.98.0.37