Обґрунтування та дослідження робочих параметрів крокуючого екскаватора ЕШ 14/50 - Ісаєв, Денис Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – робочі параметри крокуючого екскаватора ЕШ 14/50 в умовах відкритих гірничих розробок. Мета роботи – удосконалення робочого обладнання екскаватора ЕШ 14/50 для підвищення його продуктивності та зниження експлуатаційних витрат. Метод дослідження – аналітично–графічний. У роботі проведено аналіз конструктивних особливостей крокуючого екскаватора ЕШ 14/50, виконано патентний пошук сучасних конструкцій ковшів драглайнів, розглянуто вплив фізико-механічних властивостей ґрунтів на робочий процес екскаватора. Визначено основні параметри та характеристики робочого обладнання, зокрема, розраховано параметри ковша та механізму крокування, проведено аналіз енергоємності процесу копання. Запропоновано нову конструкцію ковша з двома ріжучими крайками, яка забезпечує покращення планувальних і зачисних властивостей, зменшення енергоємності процесу копання, а також підвищення продуктивності екскаватора. Виконано техніко-економічне обґрунтування модернізації робочого обладнання. Основні висновки роботи вказують на можливість зниження експлуатаційних витрат за рахунок удосконалення конструкції робочого обладнання та впровадження новітніх технічних рішень. Прогнозні припущення щодо розвитку об'єкта дослідження – впровадження інтелектуальних систем керування екскаватором для адаптації до змінних умов експлуатації та подальше зниження енергоємності робочих процесів.
Keywords: драглайн; ківш; механізм крокування; продуктивність; модернізація; енергоємність