Формування державно-приватного партнерства: від історії до сьогодення - Левченко, Ярослава Сергіївна; Левченко, Ярослава Сергеевна; Levchenko, Yaroslava (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Метою роботи є формування сучасного розуміння ДПП на основі підходу «від історії до сьогодення». Для досягнення поставленої мети були вирішені завдання: проаналізовано еволюційні теоретичні підходи до розуміння ДПП; сформовано нове бачення на ДПП (як не самостійну інституцію, а складову забезпечення інвестиційної привабливості). Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: систематичний і порівняльний аналіз наукової літератури на основі методів порівняння, класифікації, систематизації та узагальнення; узагальнення результатів аналізу і логічна генерація висновків. Результати. Проаналізовано еволюційні теоретичні підходи до розуміння ДПП. Скасовано розуміння ДПП, як нового спрямування взаємодії держави та приватного інвестора. Доведено, що інституція ДПП не являється новою, а її витоки зафіксовані в далеких історичних довідках. Сформовано нове бачення на ДПП, як фактора забезпечення інвестиційної привабливості. Висвітлено, що взаємодія інвестора з державою, а саме ДПП, виступає фактором, що впливає на інвестиційну привабливість. Наукова новизна. Визначено, що при реалізації інвестиційної ідеї потенційний інвестор розглядає можливість до співпраці, як один із ключових факторів, що визначають його рішення до співпраці. Тобто сьогодення розглядає ДПП не тільки, як самостійну інституцію, а і як фактор, що впливає на прийняття рішення що до інвестування. Доведено та обґрунтовано роль ДПП в системі забезпечення інвестиційної привабливості. Практична значущість. Визначено нішу для перспективних досліджень - розробка взаємодії держави з приватним інвестором на основі теорії ігор, яка забезпечить виграш кожної сторони в рівних пропорціях.
Формирование государственно-частного партнерства: от истории к современности
Formation of public-private partnership: from history to modernity
Keywords: державно-приватне партнерство; інвестиційна привабливість; інвестування; фактор забезпечення; еволюція; государственно-частное партнерство; инвестиционная привлекательность; инвестирования; фактор обеспечения; эволюция; public-private partnership; investment attractiveness; investment; ensuring factor; evolution; 330.1; 334; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.90