Модернізація ланцюгового робочого органу землерийної машини ПЗМ-3 на автомобілі КрАЗ-5233НЕ - Прилуцький, Денис Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єктом дипломного проекту є об’ємний гідропривод ланцюгового робочого органу, який побудований за схемою із замкненим ланцюгом циркуляції робочої рідини та містить аксільнопоршневий насос з похилим диском ї регульованим робочим об’ємом та радіальнопоршневий ексцентриковий гідромотор з постійним робочим об’ємом. Мета проекту – модернізація машини ПЗМ-3 шляхом заміни механічного приводу ланцюгового робочого органу на об’ємний гідропривод з крутним моментом гідромотора 1450 Нм та максимальною частотою обертання 230 хв–1. Споживана потужність гідропривода не повинна перевищувати 52 кВт. В дипломному проекті розглянуті технічні характеристики землерийної машини ПЗМ-3 та проведена її модернізація шляхом заміни механічного приводу обертання ланцюгового робочого органу на об’ємний гідропривод з безступінчастим регулюванням частоти обертання гідромотора. При статичному розрахунку гідропривода визначені робочі об’єми насоса і гідромотора та ККД гідропривода. При цьому був застосований пакет прикладних програмVisSim. Розглянуті також питання техніко-економічного обґрунтування та охорони праці та навколишнього середовища. Розроблені cкладальне та робочі креслення деталей гідроблока для випробувань гідропривода.
Keywords: землерийна машина ПЗМ-3; автомобіль КрАЗ; насос; аксіальнопоршневий гідромотор; економічна ефективність; охорона праці