Модернізація об’ємного гідропривода рульового керування полкової землерийної машини ПЗМ-2 - Преймак, Юрій Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета проекту – Модернізація гідромеханічної інтегрованої застарілої для колісних тракторів системи рульового керування на сучасну з використанням засобів енергозбереження. В проекті виконана спроба модернізації рульового інтегрованого гідромеханічного керування шляхом заміни на об’ємний гідропривод з використанням насоса-дозатора героторного типу, заміною двонасосної системи на однонасосну, а також з заміною нерегульованого шестеренного насосу на регульований аксіальнопоршневий з автоматичним регулятором тиску та подачі робочої рідини. Виконаний розрахунок об’ємного гідропривода рульового керування з зусиллям двох гідроциліндрів 110 кН, частотою обертання шестеренного насоса 1800 хв–1, витратою робочої рідини до 30 л/хв. При виконанні розрахунків використався пакет прикладних програм VisSim. Розроблені складальне і креслення окремих деталей запобіжного та зворотного клапанів. Розрахований економічний ефект. Розроблені заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: полкова землерийна машина ПЗМ-2; об’ємний гідропривод рульового керування; розрахунок гідропривода