Оптимізація складу та параметрів кристалічної решітки сталей з карбідним зміцненням на основі математичного моделювання - Глухов, Євгеній Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження порошкових карбідосталей, що виготовлені з сумішей сталі Р6М5 та порошків Ti, C, WC, з яких отримують шихти для виготовлення сплавів систем Fe – Ti – C та Fe – W – C методами порошкової металургії, а саме шляхом реакційного спікання з подальшим гарячим штампуванням отриманих зразків та їх кінцевою термічною обробкою. Мета роботи – дослідження структуроутворення в процесі реакційного спікання та гарячого деформування порошкових сумішах систем Fe – Ti – C і Fe – W – C та вплив електронно-променевого наплавлення,режимів термообробки на структуру та властивості покриття сталь Р6М5 + WC. Методи дослідження – мікроструктурний та рентгеноструктурний аналіз руйнування, тощо. Встановлено, що в процесі отримання композиційних спеків зі сталі P6М5 + WC і сталі P6М5 + WC + TiC відбувається взаємодія між частинками поpошка швидкоріжучої сталі і каpбіда вольфpама з утворенням карбіду типу M6C. Зі збільшенням змісту каpбіда вольфpама в вихідної суміші з 10 до 40% збільшується частка фази монокаpбіда вольфpама в спіках з 0 до 20–25 %. Введення в наплавочну суміш 20–30% каpбіду вольфpама приводить до збільшення частки каpбіда M6C, збереження малого pозміpу його частинок і утворенню великої кількості залишкового аустеніту. Найбільш зносостійким матеріалом є сталь P6М5 + (20–30%) WC після однокpатної відпустки.
Keywords: карбідосталі; титан; вуглець; вольфрам; зносостійкість