Дослідження взаємодії автомобіля з повноопорним роликовим стендом при тягових і гальмівних випробуваннях - Грабина, Роман Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес взаємодій елементів повноопорного роликового стенда з автомобілем. Мета роботи – підвищення якості стендового діагностування гальмівних і тягових властивостей автомобілів. Для досягнення поставленої мети вирішено наступні задачі: 1. Виконано обґрунтування оптимальних методів перевірки гальмівної системи та тягових властивостей автомобіля. 2. Виконано дослідження взаємодії автомобіля з повноопорним роликовим стендом при тягових і гальмівних випробуваннях. Силова модель розглянутої системи, як і для гальмівних випробувань, містить в собі рівняння рівноваги кузова і двох мостів і рівняння руху роликів і коліс. Методи дослідження – у роботі використані теоретичні методи математичного моделювання, рішення і аналізу рівнянь механіки. Наукова новизна отриманих результатів: удосконалені моделі розрахунків значень гальмівної та тягової сили та нормативних реакцій для роликових стендів при різних розташуваннях роликів; отримала подальший розвиток модель взаємодії коліс автомобіля з повноопорним стендом при тягово-гальмівних випробуваннях з урахуванням зв‘язків у підвісці. Результати кваліфікаційної роботи можуть використовуватися в подальших дослідженнях взаємодії автомобіля зі стендом при тягово-гальмівних випробуваннях і при розробці та проектуванні зон діагностування для СТО.
Keywords: стендова перевірка; гальмівна система; опір коченню; антиблокувальна система; повноопорний стенд