Удосконалення технологічного процесу перевезення пасажирів на міському маршруті № 272е «м. Конституції –вул. Світла» (м. Харків) - Левіна, Владислава Віталіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес перевезень пасажирів на маршруті №272е «м. Конституції – вул. Світла». Предмет дослідження – вплив раціональної технології транспортного обслуговування населення на маршруті №272е «м. Конституції – вул. Світла» на рівень якості обслуговування пасажирів. Мета роботи – підвищення якості перевезень пасажирів на маршруті №272е «м. Конституції – вул. Світла» за рахунок розробки та впровадження технологічних рішень процесу транспортного обслуговування. Метод дослідження – аналітичний. З метою удосконалення технологічного процесу перевезень та усунення недоліків, виявлених по результатах обстеження роботи маршруту, визначено потрібну кількість автобусів марки Karsan Atak 7 од. раціональної місткості 58 пас. замість 6 од, які працюють зараз. Побудовано графоаналітичний розрахунок режимів роботи автобусів та водіїв та розроблено розклад руху автобусів на маршруті №272е для 6 випусків. Для оцінки ефективності запропонованих рішень обрано інтегральний показник якості, який враховує, зокрема, такі якісні ознаки транспортної послуги, як рівень заповнення автобусу та час витрати часу пасажиру на переміщення. Шляхом порівняння рівня якості обслуговування пасажирів до та після впровадження проектних рішень визначено, що збільшення кількості автобусів раціональної місткості (58 пас.) для роботи на маршруті з 6 од. до 7 од. дозволить підвищити рівень якості обслуговування пасажирів на 71 %. Результати дослідження можуть бути використані в роботі пасажирських транспортних підприємств при ораганізації транспортного обслуговування пасажирів в містах.
Keywords: пасажирські перевезення; маршрут; пасажиропотік; автобус; інтервал; ефект; якість