Удосконалення технологічного процесу перевезення пасажирів у приміському сполученні Харків - Зміїв - Абдулхамідова, Маіна Магомедкамілівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – технологічний процес роботи приміському автобусному маршруті №1316 Харків – Зміїв. Предмет дослідження – вплив параметрів роботи рухомого складу маршруту №1316 Харків – Зміїв на показники транспортного обслуговування пасажирів та ефективності роботи підприємства. Мета дослідження – удосконалення транспортного обслуговування пасажирів на приміському автобусному маршруті №1316 Харків – Зміїв. Метод дослідження – аналітичний. Розроблені заходи, за результатами яких встановлені наступні параметри роботи маршруту: тривалість рейсу по кожному з напрямків визначено на основі спостережень і вона складає у кожному напрямку 72 хв., технічна швидкість в середньому за рейс 39,6 км/год., а експлуатаційна швидкість на маршруті – 31,7 км/год.; необхідна кількість автобусів для роботи в робочий день складає 6 одиниць; при використанні раціональної моделі автобусу є ЗАЗ-A08А «I-VAN» собівартість перевезення одного пасажира між пунктами Харків – Зміїв складає 58,67 грн. Запропоновано рішення, що спрямовані на підвищення провізної здатності рухомого складу при транспортному обслуговуванні пасажирів на приміському маршруті Харків – Зміїв. В результаті впровадження запропонованих заходів очікується зниження рівня завантаження автобусів з 1,44 до 0,96. Це позитивно вплине на якість транспортного обслуговування пасажирів на маршруті. Показник відповідності якості транспортного обслуговування зросте з 0,518 до 0,824 (на 59 %). Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані при організації транспортного обслуговування пасажирів на приміському маршруті Харків – Зміїв.
Keywords: приміський пасажирський транспорт; маршрут; зупинний пункт; розклад руху; пасажир